Hogyan válasszunk fontot?


Font választás Background photo created by freepik - www.freepik.com

Piszlicsáré dolognak tűnhet a betűtípus választás, azonban a legtöbb meghívó pont a nem jól megválasztott font miatt csúszik el a célegyenesben. Na de mire kell figyelni? Mit szabad és mit nem? Milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani a fontokat, illetve hány font fér el kényelmesen egy meghívón, anélkül, hogy bazári hangulatot árasszon magából az összhatás? Barátságtalanul sok kérdéssel szembesülünk már az első bekezdésben, de reméljük, hogy mire a blogbejegyzés aljára értek, minden felmerülő kérdésre megadjuk a választ.

A no-no-k

Calibri, Comic Sans és Papyrus. Nem hiszem, hogy magyarázatra szorulna, hogy ezeket a betűtípusokat általános harmadik után tényleg csak azok használják, akik a Power Point prezentációt is beúszó szöveggel szokták kezdeni. Hatalmas no-no mind a három. Ha nekem nem hisztek, nézzétek meg Ryan Gosling kiakadását, amiért az Avatar kendőzetlenül Papyrus betűtípust használt, és közben mégis legyalulta világszerte a mozikat. Érthetetlen.

Benne van a pakliban, hogy egy font az évek során elveszti szépségét. Változik a világ, változnak a trendek és a fenti három betűtípus pont ennek a változásnak esett áldozatául. Amit viszont össznépileg kerülnie kell mindenkinek, mert soha nem volt és nem is lesz menő az a túlhasznált kalligrafikus tintahulladékok rendkívül széles skálán mozgó csoportja. Fel kell raknunk a legjobban látó szemüvegünket, mert a kalligrafikus vagy script fontok gyönyörűek tudnak lenni, épp ennek köszönhetően talán a legnépszerűbb esküvői betűtípusok. Nyilván a népszerűség az oka annak, hogy felhígult a kínálat és minden vadító kalligrafikus betűtípusra jut legalább kilenc gusztustalan. De mi alapján tudjuk megállapítani egy kalligrafikus fontról, hogy jó vagy sem? A túlzottan cirádás betűkészlet biztos, hogy nem lesz megfelelő, de mindenképp kerülni kell a bumszli hurkokkal ellátott fontokat is, mert gyermeteg hatást fognak kelteni. A fontok kiválasztásánál mi mindig leteszteljük párjaink becses neveit, mert lehet, hogy elsőre bíztatónak tűnik a kiválasztott betű, de a ti neveitekkel már nem működik. Előfordul az ilyen, de mint mondtam, Dunát lehet rekeszteni a kalligrafikus fontokkal, így lesz még miből válogatni.

Amivel nem lehet hibázni

A kalligrafikus font alapvetően rohadt trendi és, ha kicsit romantikusabb összhatású meghívót szeretnétek, akkor mindenképp érdemes ezt választani kiindulásnak. A kézzel írt betűkön túl pedig érdemes választani egy Serif vagy Sans Serif fontot kiegészítésnek. Ha klasszikus meghívót szeretnétek akkor a Serif vagyis talpas irány a nektek való, ha pedig kicsit modernebb hatásra törekedtek, akkor mindenképp a Sans Serif-et vagyis a talpatlant ajánlom.

A Serif és a Sans Serif fontok akkor is tökéletesek, ha nem csak kiegészítésnek használjuk a meghívókon, mert az letisztult darabokon, mint Detti és Ádám meghívója, tökéletesen harmonizál az egyszerű háttérrel. Vissza is tértünk ezzel az első bekezdésben felmerült kérdéshez, hogy hány font fér meg békességben egy meghívón. Kettő. Ennél több csak akkor működik, ha valamilyen tematikus meghívót szeretnétek, amely épp a káosz interpretációjaként születik.

Nehéz dolog a font kiválasztása, de ha minket választotok, garantáljuk, hogy körültekintőek leszünk! Dobjatok egy üzenetet e-mailben vagy a Facebook oldalunkon, és kezdjük meg a közös munkát, hogy az 5 millió beoltottra már együtt koccinthassunk!

www.meghivnalak.hu - © Minden jog fenntartva! – 2020


Általános szerződési feltételekAdatkezelési tájékoztatóImpresszum